Na enkele Joodse verenigingen vorige week, heeft nu ook de Amerikaanse Wall Street Journal de uitspraken van eurocommissaris Karel De Gucht (foto) op de korrel genomen. Na het heropstarten van de vredesgesprekken in het Midden-Oosten had De Gucht in een interview gezegd dat de Joodse lobby in de VS niet te onderschatten is. «Zelfs met een gematigde jood is het niet makkelijk om over de kwestie een rationeel gesprek te voeren», klonk het toen. In een editioriaal trekt de Amerikaanse krant nu de vergelijking tussen De Gucht en de extreem-rechtse Jörg Haider, en vraagt ze zich af waarom Europa amper reageert. De Gucht bood intussen zijn excuses al aan, maar moet volgens de Wall Street Journal openlijk op het matje geroepen worden door commissievoorzitter José Manuel Barroso.
Oorspronkelijk wou ik het punt maken dat sancties 'tegen' deze uitspraak enkel het punt zouden versterken [dat er een machtige lobby is]. Had ik echter dit online artikel eerst gelezen, dan had ik enkel vermeld dat me enkele jaren geleden verzekerd werd door een econoom dat de overname van Rupert Murdoch van de Wall Street Journal geen impact zou hebben op de [objectiviteit van de] verslaggeving.
Ander koppen:
'Sri Lanka schaft limieten presidentiële ambtstermijn af'. Nu de Tamil Tijgers verslagen zijn, heeft het geen zin meer om de deur gesloten te houden voor een dictatuur. De Tamil Tijgers zijn overigens communisten die demonstreren dat het hoogste aantal zelfmoordaanslagen niet door religieuze fanatici worden gepleegd. Wat C. Hitchens zijn punt een beetje ondermijnt dat gelovigen 'toch denken eeuwig te leven en dus niet werkelijk doodgaan'. Fox had trouwens liever dat zelfmoord[bom]aanslagen vermeld werden als moordaanslagen. Maar 1 van hun [mensen die betaald worden om een bepaalde mening te geven als] experts ging daar niet mee akkoord omdat het 'belachelijk is, elke [bom]aanslag is bedoeld als een moord'. Het is mij overigens nog steeds niet duidelijk wat er verwerpelijker is aan zelfmoordaanslagen. Dit duidt alleen op de rol van de underdog die steeds minder middelen heeft naar mijn mening. Het frustreert uiteraard vermeende [inclusief mensen die zich gekrenkt voelen dat er ergens in de wereld iemand anders van het leven wordt beroofd] slachtoffers die geen wraakmoord kunnen uitoefenen op de dader.
Meestal doet men soortgelijke berichtgeving over irak, dat voor de inval geen enkele zelfmoordaanslag kende (Pakistan kende na het offensief tegen de Tamil Tijgers overigens het grootste, dus daar ging mijn Tamil weetje). Wat wel al online staat is de veroordeling van het Europese Parlement van een steniging in Iran. Waarom men niet meteen elke steniging eender waar veroordeelt is me ook niet onmiddelijk duidelijk. Al begint het artikel wel als volgt: 'Het Europees Parlement heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie goedgekeurd die de talrijke mensenrechtenschendingen in Irak veroordeelt.' Leuk dat men ook naburige landen bestraft met strenge woorden. Ach nee, wie even verderleest is echt wel zeker dat het om een typfout gaat. Dit is trouwens niet de eerste keer dat de Metro diezelfde typfout begaat. Vreemd dat het nooit over 'Irap' of 'Iral' gaat. Wie meent dat het schoothondje van de VSA (strikt genomen Engeland, maar wie verder durft gaan heel Europa) nooit in verzet zou komen tegen de VSA door een kolonie van hen te bekritiseren op dergelijke wijze vergist zich. Nu de 'Combat Brigades' teruggetrokken zijn (tanks dus) en er enkel troepen zijn die bloemetjes en regenbogen verspreiden gesteund door minstens (dat is geen overdrijving) evenveel huurlingen en een ambassade op de grens met Iran die groter is dan Vaticaanstad (om te zwijgen over de andere 7 ambassades die gigantisch zijn), is elke verslaggeving van de nood aan 'redeployment' welkom. Ik voorspel dan ook dat zodra de oliepijpleiding in Afghanistan veilig is, de voornaamste oliebron (Irak) in de regio wederom 'ondersteuning' krijgt. Aangezien het offensief in Afghanistan voornamelijk talibantroepen richting Pakistan stuwde en deze nu moeten meewerken aan de opbouw van dat land, zal dit niet zo ver af zijn als Obama droomde. Een godsgeschenk voor deze gelovige christen.
Minder goed voor zijn populariteit is de olievlek in de Golf van Mexico (of van VSA, 'you break it, you buy it'). Met de kop '«Meerdere bedrijven schulidig aan olievlek»' citeert de Metro BP. In het artikel staat: '«De explosie was het gevolg van een reeks fouten, zowel technische als menselijke», stelt BP in een mededeling. «Maar de verantwoordelijkheid wordt door verschillende bedrijven gedeeld.» Het onderzoek wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de toekomstige verdedigingsstrategie van BP in de gerechtelijke procedure die in de Verenigde Staten tegen het bedrijf loopt.' Dat de technische gevolgen waren van menselijke fouten (zoals het negeren van controlemechanismen en -soms zeer expliciete- klachten) vermelden ze niet bij BP. Het lijkt eerder alsof iedereen schuldig is, maar niemand verantwoordelijk. Transocean die eigenaar is van zowat elk boorplatform dat lekt, in brand schiet of ontploft beschuldigt BP van cruciale informatie achter te houden. Dat ze dit pas weken na de olievlek [en berichtgeving in iets alternatievere media van hetzelfde feit, zoals het niet vrijgeven van HD beelden van de lek] doet, vlak na een intern onderzoek zal wel louter toeval zijn.
Metro kan ook wel alternatief nieuws brengen. Zoals deze titel illustreert: Nieuwe oplichterstruc per telefoon. Steeds meer mensen worden worden het slachtoffer van 'social engineering', een nieuwe vorm van oplichting over de telefoon zegt de federale politie. De aanhalingstekens heb ik er zelf moeten plaatsen want ze waren niet aanwezig in de Metro. Begrijpbaar, ze zouden het overal moeten plaatsen op een duur. Dat dit nieuw is, is nieuw voor mij. Ik dacht dat sinds de jaren '80 Kevin Mitnick dit trucje wel heel bekend had gemaakt. Ik vergiste mij overduidelijk in die stelling. Anders hadden ze ook wel deze titel tussen aanhalingstekens geplaatst [om aan te duiden dat het om een uitspraak gaat en niet over feiten]. Verder wou ik nog iets zeggen over het voorpaginanieuws (de 2000 doden in Rwanda ten gevolge van de Belgische regering en de rechtzaak daaromtrent) of pagina 5 (wereldnieuws: Rwanda [Paul Kigama dus] die dreigt hun aanzienlijke troepenaantal uit Sudan terug te trekken, maar gerust gesteld wordt door Ban Ki-Moon dat het VN-Rapport wel wat aangepast zal worden opdat er geen sprake meer zou zijn over zware misdaden). Maar laat ik het hebben over «Eremoorden behoren lang niet tot het verleden». Een titel die het dan weer wel lijkt te verdienen tussen aanhalingstekens te staan. Robert Fisk schrijft in The Independent dat ook christenen en hindoes zich er schuldig aan maken. Vervolgens worden schrijnende voorbeelden van moslims aangehaald. Dat het om 5000 of 20.000 zou gaan per jaar lijkt niemand iets te doen, maar pakkende anecdotes kunnen zelfs de meest radicale pacifist en anarchist nagenoeg overtuigen van de rechtvaardigheid van de doodstraf opdat ze het eens zouden afleren. Het artikel eindigt echter als volgt: Pakistan is één van de landen waar de meeste eremoorden worden gepleegd, maar de autoriteiten treden amper op tegen de moordenaars. Advocate Hina Jilani heeft in Lahore een vluchthuis opgericht voor vrouwen die gevlucht zijn uit vrees voor hun familie. «Er is een wet in dit land. Het is altijd de familie die samenspant om te doden. Wanneer een vader of broer een moord pleegt, wordt hij door de familie vergeven en is er geen aanklacht. Volgens de wet kan er op elk moment een compromis gesloten worden, zonder er bewijsmateriaal voor de rechtbank komt. Als er een compromis is, wordt de moordenaar automatisch vrijgesproken», aldus Jilani
Pakistan voert echter wel de doodstraf uit zoals te lezen op wikipedia:
Meeste executies uitgevoerd in 2007
Land | Aantal | |
---|---|---|
China | 470+ (andere bronnen spreken van tenminste 5000)¹ | |
Iran | 317+ | |
Saoedi-Arabië | 143+ | |
Pakistan | 135+ | |
Verenigde Staten | 42 | |
Irak | 33+ | |
¹China beschouwt gegevens over uitvoering van de doodstraf als 'staatsgeheim', vandaar de grote bandbreedte van de schattingen. |
Wie echter nieuwe informatie wilt weten, gaandeweg genaamd 'het nieuws' leest best gewoon The Independent. Wie echter enkel de actualiteit volgt om over te kunnen praten, kijkt beter naar Sporza. Vergeet ook zeker niet het weerbericht te bekijken, want uit je raam kijken is een uiterst onbetrouwbare methode om te voorspellen wat je te wachten staat als je buitenkomt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten