woensdag 31 maart 2010

Censuur

Indien we zaken censureren als maatschappij. Is er dan niet iets te zeggen voor het censureren van onware dingen in plaats van verwerpelijke meningen die als zodanig verkondigd worden.
Wanneer de top 10 Google resultaten voor 'evultieleer.be' onder meer:
[DOC]

Evolutieleer is religie - geen wetenschap!

Bestandsformaat: Microsoft Word - HTML-versie
Evolutionisten beweren dat evolutie een wetenschappelijk feit is, maar zij verliezen haast altijd wetenschappelijke debatten met creationistische ...
users.skynet.be/fa390968/_EvolutieIsReligie.doc - Vergelijkbaar
Oplevert. Dan zitten we met een discussie rond wat wetenschap is en wat religie is.
Enkel de premisse zijn belangrijk. De verfijnde waardeoordelen die we daarna vormen mogen tot het rijk van moreel cognitivisten behoren.

KMF lezingen

Naast de reeds geopperde thema's, kan ook de thematiek van Ronald Commers niet ontbreken. Een lezing genaamd "Systeem In en door Ronald Commers" wil ik best bijwonen of zelf organiseren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een hele reeks docenten die best een uurtje buiten de lessen verdienen om zichzelf en hun levensbeeld uit leggen. Graag wil ik drie mirakels bespreken. Ik gebruik dat woord zoals een religieus atheïst dat zou kunnen gebruiken.
1) Het ontstaan van de wereld. Cosmologie biedt een wetenschappelijk antwoord (astronomie en geologie), de Tractatus van Wittgenstein een ander (al komen we dan reeds in het vaarwater van het derde mirakel).
2) Het ontstaan van leven. Organische Chemie (abiogenesis) en Darwinisme lijken samen met Pasteur een einde gemaakt te hebben aan Aristoteles.
3) Het ontstaan van de mens. Neurofysiologie, primatologie en ga zo maar als opdeling in de biologie. Het denkend subject en het ontstaan van de de liefde voor de wijsheid.
Voor wie het VCG te ver was, Diderik Baetens verdient ook een lezing. Eventueel eentje om paraconsistente logica te komen uitleggen/demonsteren in een uurtje.
De reeks politieke filosofie zal dus eerder een lezing over Nationalisme, Ecologisme en een afsluitend debat zijn.
Een lezing over Sartre is ook uiterst gewenst. Zelf ontbreek ik hier echter momenteel alle expertise voor. Degenen die wiens interesses of papers over het existentialisme gingen, mogen steeds hun input leveren.
Dat zijn reeds 6 lezingonderwerpen. Indien er geen concrete voorstellen worden gedaan op deze site (of kritiek van verleden voorstellen) zal ik andere blijven verzinnen en zal er geen ruimte meer zijn om 'vrije' of losse lezingen te houden waarin het publiek hun eigen fascinatie mag bespreken. Laat dus zeker iets weten!