maandag 26 april 2010

Doodseskaders

Tijd voor een licht onderwerp!

Dick Cheney had dus een doodseskader. Niemand maalt er om.

Toch even duidelijk maken waar het over gaat.

Even de wiki erbij halen:

Een doodseskader is een bende die gevormd is om een of meerdere personen te doden.

Nicaragua

Doodseskaders actief: 1970 en '80.

1980: De anti-communistische Contra guerrillastrijders in Nicaragua werden omschreven als doodseskaders. [64][65][66]De Contra's werden beschouwd als terroristen door de Sandinistische regering, die beweerde dat hun aanvallen uitvoeren op burgers gericht. De Contra's, die geld kregen, training en wapens van de Argentijnse junta en vervolgens de Amerikaanse CIA.

Noord-Nicaragua: Vernietigen van militaire bases, bruggen, scholen, klinieken en landingsbanen. Verstoort de Sandinistische regering en infrastructuur door ontvoeringen en moord. Een CIA-handboek voor de opleiding opgedragen de Contra's, onder de rubriek "Selectief gebruik van geweld" te "neutraliseren zorgvuldig geselecteerde en geplande doelstellingen, zoals rechters, politie of de staatsveiligheid ambtenaren, enz." [67]Deze praktijken eindigde echter in 1990, toen burgeroorlog Nicaragua kwam een einde.

Veel doodseskaders worden door een bepaalde organisatie of regering gevormd. Ze verrichten in feite het "vuile werk" voor deze organisatie. Het motief kan vaak liggen in de behoefte aan de eliminatie van een persoon. In veel gevallen is de organisatie bang voor gezichtsverlies en laat deze het daarom door doodseskaders opknappen. Bovendien kan een doodseskader buiten de wet werken. Ook kan een organisatie een bepaalde groep willen intimideren. De Servische doodseskaders vermoordden in Kosovo Albanezen met het doel de bevolking zo bang te maken dat ze zouden vertrekken (Albanezen doen overigens hetzelfde bij Serviërs). In veel landen werden doodseskaders gebruikt om verkiezingen te manipuleren door terreur.

Soms is de aanslag tot de minuut voorbereid, soms wordt in het wildeweg gemoord op een bepaalde (etnische) groep. Doodseskaders zullen echter een open confrontatie met een even sterke of sterkere gewapende macht meestal uit de weg gaan. Soms laat het eskader het bij een waarschuwing: "doe wat ik zeg of anders..."

Tijdens de Nacht van de Lange Messen stelde de SS verscheidene doodseskaders samen, die aanbelden bij hun slachtoffers om ze bij het opendoen dood te schieten. Op 24 mei 1940 trachtte een doodseskader Mexicaanse communisten in opdracht van de NKVD Trotski te vermoorden. De Roemenen in de IJzeren Garde die zich bezighielden met het vermoorden van politici noemden zich zelfs onbeschaamd Ecchipa Mortti (doodscommando's, doodseskaders). Doodseskaders waren berucht in deJoegoslavische Oorlogen, toen de Serviërs en Kroaten dezen inzetten tegen de bevolking van Bosnië en Herzegovina en Kosovo.

In recenter tijden waren er doodseskaders actief in Latijns-Amerika, onder andere in Guatemala, El Salvador en Haïti. Deze doodseskaders waren vaak extreem-rechts geïnspireerd en geliëerd aan het leger. In Guatemala zijn gevallen bekend van doodseskaders die gehele dorpen uitgemoord hebben, omdat die dorpen (vermoedelijk) guerrillastrijders onderdak boden. In landen waar een linkse of burgerregering aan de macht kwamen probeerden zij door terreurcampagnes de bevolking te intimideren. Bekendste slachtoffer van zulke doodseskaders was de Salvadoriaanse aartsbisschop Óscar Romero. In sommige landen, waaronder Brazilië, werden niet alleen politieke tegenstanders uit de weg geruimd, maar ook andere 'ongewenste' personen, zoals straatkinderen. Veel leiders van doodseskaders waren getraind in de Amerikaanse School of the Americas (SOA), die dan ook 'School of the Assassins' als bijnaam kreeg.

http://www.youtube.com/watch?v=infVkcolHyQ

Zo eentje. Persoonlijk voor hem. Niet gewoon als standaard CIA-cel. Een dozijn soldaten. Waarschijnlijk nog steeds slechter betaald dan buitenlandse huurlingen. Een monetair nadeel dat goedgemaakt wordt met de gedachte dat het vaderland (of moet ik nu echt moederland zeggen?) gediend wordt.